Vrijwilligers

 

Vrijwilligers: de drijvende kracht achter zorgnetwerken.

Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers binnen zorgnetwerken worden  (verjaardags)bezoekjes gebracht aan senioren, ontmoetingsmomenten en kookactiviteiten georganiseerd, wordt hulp geboden bij boodschappen, vervoer en kleine klusjes (bv. de was ophangen, rolluiken optrekken,…).
Andere vrijwilligers ondersteunen kinderen bij huiswerk of gaan voorlezen aan huis bij gezinnen. Zo zorgen talloze mensen mee voor anderen in hun buurt of dorp.

 

Ook zin in vrijwilligerswerk

Ben je sociaal en kom je graag in contact met mensen? Ben je bereid om af en toe een kleine boodschap te doen voor iemand in jouw buurt? Maak jij ook  graag een praatje met je buren?  Help je graag anderen en wil je graag iets betekenen voor mensen in jouw omgeving?   Dan is vrijwilliger worden bij een zorgnetwerk misschien wel iets voor jou?!
Klik hier voor een zorgnetwerk in jouw buurt of contacteer het OCMW / Sociaal Huis in jouw gemeente.

 

Je staat er niet alleen voor …

Ga je aan de slag binnen een zorgnetwerk, dan sta je er niet alleen voor.  In een gesprek met de netwerkcoördinator wordt nagegaan hoe, wanneer en waar je een handje kan toesteken.  Zowel jij, als vrijwilliger, als ook de mensen die geholpen worden, moeten zich er goed bij voelen.  Het zorgnetwerk biedt ook vormingsmomenten aan voor zijn vrijwilligers. En daarnaast staat de netwerkcoördinator steeds klaar wanneer je vragen hebt of iets kwijt wil.

 

Jef is reeds lang overtuigd en vertelt  …

Jef is vrijwilliger bij ZOHRA. Hij brengt minder mobiele bewoners uit Avelgem naar hun bestemming of gaat met hen naar de winkel om boodschappen  te doen. Daarnaast gaat hij ook op verjaardagsbezoekje af bij 80+’ers in Avelgem. Eén keer per week brengt hij ook mensen naar het dorpsrestaurant, waar dorpsbewoners in gezelschap van anderen kunnen genieten van een warme, betaalbare maaltijd. Door zijn taak als vrijwilliger slaagt Jef erin mensen uit hun isolement te halen.
Jef vertelt hoe hij bij dit initiatief is terecht gekomen: “ Via het gemeentelijk infoblad las ik over het bestaan van ZOHRA en zag ik de oproep naar vrijwilligers staan. Ik was toen net op brugpensioen en vond het een leuk initiatief. Vrijwilligerswerk past ook bij mijn karakter. Bij ZOHRA gaan was een logisch gevolg van mijn opvoeding.” Jef is al sinds de start van ZOHRA vrijwilliger, samen met zijn vrouw.
Zijn drijfveer omschrijft hij als volgt: “Het is zo dat vrijwilligers – ook tijdens een rit – gezien worden als vertrouwenspersoon. Ik zie de mensen graag gelukkig, want zelfs met de kleine  dingen die je doet, kun je mensen een plezier doen. Over het algemeen bewonderen de gebruikers onze inzet als vrijwilliger. Ze laten ook dikwijls aanvoelen dat ze tevreden zijn met het werk dat je als vrijwilliger doet. Daartegenover staat dat sommige mensen niet altijd begrijpen dat je andere mensen gratis wilt  helpen.”
Jef vindt ook dat de organisatie die het vrijwilligerswerk opzet, heel belangrijk is: “Het is essentieel dat de werking goed/professioneel georganiseerd is, dat er voldoende ondersteuning is en dat de sfeer binnen de organisatie ook goed zit, zoals dit bij ZOHRA het geval is. Indien dit niet het geval is, dan wordt dit overgedragen naar de vrijwilligers en is de kans groot dat mensen afhaken!”

Nog niet overtuigd? Hier vind je wat andere vrijwilligers aansprak …
“Het persoonlijke contact met mensen, spreekt mij erg aan. Ik doe vervoer en tijdens de ritten wordt wat afgekletst. Er komt van alles aan bod: verhalen met een lach en een traan en dat ligt soms dicht bij elkaar…”
Vrijwilliger bij Dorpsdienst NESTOR

Zorgnetwerken aan het werk

Wil je weten hoe een zorgnetwerk in de praktijk werkt? Bekijk dan dit filmpje. 

Meer info

Samenlevingsopbouw werkt aan zorgnetwerken tegen onderbescherming

Zorgnetwerken werken outreachend, brengen informatie op maat tot bij mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, dragen bij tot een ondersteunende omgeving door te werken aan de toegankelijkheid van dienst- en hulpverlening én versterken informele netwerken. Meer info.

Meer info

IN DE KIJKER

Mobiel lokaal dienstencentrum Deerlijk valt in de prijzen!

Meer info

Effectief om hulp vragen, daarvoor moeten sommige mensen de tijd krijgen. Daarom brengen we ook de mensen een verjaardagsbezoekje. Zo kom je toch minstens één keer per jaar bij de mensen over de vloer, lezen ze je kennen en is de drempel misschien minder hoog om toch maar eens wat hulp te vragen.
netwerkcoördinator dorpsdienst NESTORBekijk alle quotes