Try Outs Draaiboek

Een zorgnetwerk opzetten, is geen lineair gegeven. Het is een proces dat op een bepaalde plaats, met een bepaald doel voor ogen,  met veel mensen stap voor stap wordt gemaakt. In het draaiboek staan negen try outs: negen oefeningen, pogingen om wat structuur te krijgen in het opzetten van een zorgnetwerk.

Een aanrader om mee aan de slag te gaan! 

Veel succes!

 

Try-out 1: We zetten ons op de kaart! Wij zijn wij? Waar situeren we ons en waarom starten we met een zorgnetwerk? Een oefening om jullie initiatief op de kaart te zetten, meer vorm te geven.

Try-out 2: Een sociale inventaris van de gemeente. Vooraleer in alle enthousiasme van start te gaan, is het goed en zinvol om te zien wat al bestaat in de eigen gemeente of buurt aan dienstverleningen, organisaties, werkingen die zich richten tot de doelgroep die je wil bereiken.

Try-out 3: Een leemte in de dienstverlening. Eigen aan een zorgnetwerk is dat het een aanvullend dienstenaanbod creërt en zo een leemte opvult. Wat voor signalen vang je op naar leemtes binnen de bestaande dienstverlening en welke kansen biedt dit?

Try-out 4: Verkenning van de mogelijkheden. Een leemte werd vastgesteld. Vraag is nu wie rond de tafel kan zitten? Wat zijn mogelijke actoren en wat is hun specifieke rol? Wie kan aanspreekpunt vormen en wat verwacht je van deze mensen? Wie worden samenwerkingspartners? Wie netwerkpartners?

Try-out 5: Werken aan visie en structuur. Een zorgnetwerk bouw je niet op los zand. Een netwerk met een coördinator, gebruikers, vrijwilligers, ingebed in een gemeente... het vraagt visie, het vraagt een duidelijke structuur en werkafspraken.

Try-out 6: En wat mag het kosten? Koken zonder geld blijft een moeilijke opgave. Daarom is het goed om een begroting op te stellen. Wat zijn uitgaven, wat zijn inkomsten en is hiertussen een balans te vinden?

Try-out 7: Een beetje tamtam! Een zorgnetwerk moet veel mensen bereiken. De communicatie is dus belangrijk. Hoe doe je het? Hoe bereik je de doelgroep? Hoe maak je resultaten duidelijk? Wie trek je over de streep om een steentje bij te dragen?

Try-out 8: Wat met signalen? Het zorgnetwerk vertrok vanuit een leemte (zie try-out 3). Wat zijn na verloop van tijd (andere) signalen die je opvangt als zorgnetwerk? Wat met discretie? Wat zijn hieromtrent werkafspraken?

Try-out 9: Soigneer je vrijwilligers! Vrijwilligers zijn een onmisbare draaischijf van je zorgnetwerk. Een vrijwilligersbeleid is dan ook geen luxe, maar pure noodzaak. Hoe pak je dit aan?

Zorgnetwerken aan het werk

Wil je weten hoe een zorgnetwerk in de praktijk werkt? Bekijk dan dit filmpje. 

Meer info

Samenlevingsopbouw werkt aan zorgnetwerken tegen onderbescherming

Zorgnetwerken werken outreachend, brengen informatie op maat tot bij mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, dragen bij tot een ondersteunende omgeving door te werken aan de toegankelijkheid van dienst- en hulpverlening én versterken informele netwerken. Meer info.

Meer info

IN DE KIJKER

Mobiel lokaal dienstencentrum Deerlijk valt in de prijzen!

Meer info

Het is voor ons een positieve ervaring! We zien ook duidelijk een verschil bij ons zoontje: zijn woordjes zijn veel verbeterd. Hij is zelfs losser geworden. Meestal is hij bedeesd maar met Trees (vrijwilliger) klikte het direct.
mama/gebruiker voorlezen bij kleuters door ZOHRABekijk alle quotes