Bezoekersclub en woonzorgzone in Wervik

Info

Het OCMW- en stadsbestuur van Wervik maakte van het centrum van de gemeente een woonzorgzone. De ‘woonzorgzone’ is er een woonwijk als een andere. De stad  zorgde voor een reorganisatie van straten, pleinen en gebouwen met voldoende ontmoetingsplaatsen (van zitbank tot speelpleintje), voldoende activiteiten op loopafstand (van horeca tot animatie- en recreatievoorzieningen) en voldoende openbaar vervoer. Zo creëerde Wervik een voetgangerscirkel rond de woonzorgzone gecreëerd met voldoende rustpunten.

Het zorgkruispunt is het Sint-Janshospitaal en bevindt zich centraal in de wijk. Er werden verschillende woonvormen voor ouderen ontwikkeld binnen een straal van 750 meter rond het ziekenhuis. De beschikbaarheid van die hulp- en dienstverlening krijgt daarbij bijzondere aandacht. Ieder binnen de zone kan beroep doen op verpleging en verzorging aan huis, informatie en advies, consultatie bij deskundigen, maaltijden aan huis, enz. Ouderen kunnen via een noodoproepsysteem met het ziekenhuis verbonden worden. Ook de volgende diensten aan huis worden aangeboden: strijkdienst, schoonmaakhulp, warme maaltijden, klusjesdienst, boodschappendienst. Elke inwoner kan bovendien met zorgvragen en noodoproepen terecht bij een callcenter tussen 08u00 en 20u00. Medewerkers verwijzen hen door naar de juiste dienst of persoon. Minstens één keer per week bellen medewerkers met senioren die vereenzaamd zijn of dreigen te vereenzamen.

Daarnaast is er aandacht voor collectieve woonvormen en een sociale mix. In Wervik zijn er 38 service flats, 28 sociale appartementen en twee woonzorgcentra met 184 woongelegenheden. Om de woonzorgzone te realiseren voert de lokale overheid een gericht aankoopbeleid van huizen. De stad koopt twee huizen per  jaar en maakt men er een aangepaste woning van.

Medewerkers aan dit project

Rien Maertens

Functie:  Coördinator
Telefoon:  056/30 02 00
Email:  r.maertens@ocmw-wervik.be

Zorgnetwerken aan het werk

Wil je weten hoe een zorgnetwerk in de praktijk werkt? Bekijk dan dit filmpje. 

Meer info

Samenlevingsopbouw werkt aan zorgnetwerken tegen onderbescherming

Zorgnetwerken werken outreachend, brengen informatie op maat tot bij mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, dragen bij tot een ondersteunende omgeving door te werken aan de toegankelijkheid van dienst- en hulpverlening én versterken informele netwerken. Meer info.

Meer info

IN DE KIJKER

Mobiel lokaal dienstencentrum Deerlijk valt in de prijzen!

Meer info

Thuis eet ik niet veel. Maar door het gezelschap hier was mijn bord leeg vóór ik het goed en wel besefte.
bezoeker dorpsrestaurant ZOHRABekijk alle quotes